יום רביעי, דצמבר 11News That Matters

מדוע הסכם ממון חשוב לשני הצדדים

אחד ההסכמים החשובים ביותר בין שני אנשים הוא הסכם ממון לפני נישואין. יש מי שרואים בהצעה לערוך הסכם שכזה כטעם לפגם שיוביל לוויכוחים ואף לביטול החתונה, אבל למעשה כשחושבים על כך לעומק, אין שום סיבה שלא לערוך את ההסכם. מדובר על הסכם שטוב לשני הצדדים החותמים עליו ועל כך במאמר הבא.

האהבה פורחת והגיע הזמן להציע נישואין. ההצעה נענית בתשובה חיובית וכבר מתחילים לתכנן את החתונה שהולכת וקרבה. ואז עולה ההצעה. ההצעה לערוך הסכם ממון לפני נישואין. כאן מתחיל מחול שדים ואף יש חשש לביטול לחלוטין של החתונה.

המקרים הללו חוזרים על עצמם יותר מדי פעמים לאורך השנים וחבל שזה המצב. למרות שמי שמקבל את הבקשה של עריכת הסכם ממון לפני נישואין יכול להרגיש נפגע עקב כך ואפילו לחוש שהצד השני אולי לא בוטח בו או אוהב אותו, הרי שמהצד השני התחושות עשויות להיות זהות אם יש סירוב לחתום על הסכם שכזה.

למעשה חשוב ששני הצדדים יבינו את הרגישות שיש לנושא הזה מצד אחד, אך יבינו כמה הסכם ממון יכול להיות טוב עבור כל הנוגעים בדבר, הן עבור מי שמציע והן עבור מי שמקבל את ההצעה לחתום על ההסכם.

מהו הסכם ממון?

ראשית כל כדאי להבין מהו הסכם ממון. זהו הסכם שנערך לפני נישואין (ברוב מכריע של המקרים) בין שני בני זוג שהרקע הכלכלי שלהם איננו זהה. שלומר, צד אחד בעל רכוש רב הרבה יותר ביחס לצד השני וגם יש אפשרות שבמהלך החיים המשותפים שלהם ההכנסות שלו יהיו גבוהות בצורה ניכרת מזה של הצד השני בחיים המשותפים. ההסכם נועד להסדיר את חלוקת הרכוש (הון ונכסים) במקרה שייפרדו בעתיד וזאת כדי למנוע מאבקים מיותרים או חלוקה שאיננה הוגנת בעת גירושין.

על פי החוק בישראל כל מה שצבר אדם לפני נישואיו הוא בבעלותו ומרגע שנישאים הבעלות על כל מה שצוברים יחדיו היא בבעלות של שני בני הזוג. במקרה של גירושין מבצעים חלוקה של חצי-חצי בין הצדדים (למעט נושאים של מזונות וכדומה) וכל איש פונה לדרכו.

אבל האמת היא שהדבר לא כה פשוט ולכן יש תהליכי גירושין שנמשכים זמן רב וכוללים מאבקים משפטיים על כל דבר קטן כגדול. כאשר יש הסכם ממון הכול מוגדר בצורה ברורה ואין ספקות לגבי רכוש כלשהו, אם הוא בבעלות של רק צד אחד בלבד או של שניהם וכדומה.

מדוע הסכם ממון טוב לכולם?

למרות שנדמה שהסכם ממון טוב רק לצד שברגע החתימה נחשב לצד החזק יותר במערכת היחסים מבחינת רכוש, הון ונכסים, הרי שהדברים יכולים להשתנות בתוך מספר שנים. ההסכם לפתע יהיה טוב הרבה יותר כלפי הצד החלש יותר ברגע החתימה.

דוגמאות לכך הן עורכי דין לענייני משפחה בחיפה אשר כללו בהסכם נושאים כמו ירושה, שייתכן שתעבור לידי הצד החלש בעתיד או אופציות בחברת סטארט-אפ קטנה שהוא מועסק בה כיום אבל לפתע עושה אקזיט שיהיו שווים עבורו מיליונים רבים. יש כמובן אפשרויות נוספות לשינוי באיזון הפיננסי בין הצדדים אבל הדבר די ברור.

כאשר במסגרת הסכם ממון מעגנים את כל הנושאים הללו מראש, מונעים אי הבנות או מלחמות אגו מיותרות בעתיד וכולם מרוויחים מכך, בעיקר אם יש ילדים משותפים שכדאי לחסוך מהם מאבק מר ועיקש בין ההורים על כל כבל מאריך.

המידע מוצג במאמר באדיבות הצוות שלחוק וסדר, אינדקס עורכי דין בחיפה והקריות לרבות עורכי דין לענייני משפחה בחיפה או בקריות.

דילוג לתוכן